Turbulent NK in Amsterdam

In Amsterdam stond de belangerijkste wedstrijd van het seizoen op kunstijs op het programma. Het Nederlands Kampioenschap op de mooie Jaap Eden Baan. Het Koga Schaatsteam stond op volledige oorlogsterkte aan het vertrek. Gelijk vanuit het vertrek was Daniëlle erg actief en zette zich op kop van het peloton.

DSC_2608

Het NK is altijd een aparte wedstrijd waarin veel gebeurd maar ook het tempo telkens weer stilvalt. Toch ontstaat er een omvangrijke kopgroep waarbij Koga de slag lijkt te missen. Anneke zet zich op kop van het peloton en binnen afzienbare tijd is het peloton een lang gerekt lint. Enkele ronden later was alles weer bij elkaar vooral door het vele werk van Anneke.

DSC_2551

Doordat het erg onrustig is komen er ook enkele schaatsers ten val. Allereerst komt Kleibeuker ten val maar die weet snel weer terug te keren in het peloton. Er wordt veel geduwd en getrokken en niet veel later is er een botsing tussen Irene Schouten en van der Geest.Daarbij komt van der Geest ten val en Aware voert gelijk het tempo op. Er is veel commotie en ophef tussen de diverse ploegen over de actie van Schouten. Wat van der Geest ook probeert ze weet de aansluiting niet meer te maken en moet teleurgesteld de wedstrijd verlaten.

De Koga dames proberen het tempo hoog te houden en Daniëlle en Yvonne proberen diverse keren een aanval op te zetten. Er ontstaan diverse kopgroepjes en telkens is Koga goed vertegenwoordigd. Dan wordt de wedstrijd stilgelegd vanwege een valpartij van Hermans omdat er EHBO aan te pas moet komen.

DSC_2652

Nadat iedereen wat heeft gedronken volgt er een herstart. Het tempo gaat weer omhoog en achteraan begint het te kraken. Carla is nu ook steeds goed voorin te vinden en lijkt zich al op te maken voor de eindsprint. Toch zijn er nog diverse rijdsters die proberen een massasprint te voorkomen. Yvonne heeft ook goede benen en gaat wederom in de aanval. Toch krijgen de vluchters geen ruimte en alles komt weer samen.

DSC_2863

De finale wordt al vroeg ingezet en het is erg onrustig. Er gebeurd van alles! Soms lijkt het meer op worstelen dan op schaatsen en het is ook onvoorstelbaar dat de juryleden hier geen kaarten hebben uitgedeeld. Er wordt getrokken, geduwd en geslagen maar alles lijkt te worden toegestaan. Carla zit perfect in positie maar wordt van alle kanten dwars gezeten en teruggetrokken. Met het ingaan van de laatste ronde is alles nog mogelijk. In een lange sprint weet Irene Schouten voor de 1e keer in haar loopbaan de Nederlandse titel op de marathon op haar naam te schrijven voor Ensing en van der Stelt. Carla weet een hele nette 6e plaats te behalen en de sterk rijdende Daniëlle komt als 13e over de streep. Yvonne moet in de finale haar tol betalen voor haar vele aanvallen en komt als 32e over de streep voor Anneke op plaats 51.

Al met al was dit een NK waar de Koga dames tevreden over mochten zijn en zich veelvuldig hebben laten zien. Nu volgt er een week met 3 wedstrijden. Op woensdag in Assen en zaterdag en zondag worden Eindhoven en Tilburg aangedaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.