Alternatieve Elfstedentocht op onbegaanbaar ijs

Op woensdag 1 Februari stond de Alternatieve Elfstedentocht op het programma. Voor het eerst in 7 jaar ging het peloton weer richting de Dolomietenblik. Er moesten 8 grote ronden gereden worden van 25km. De dag vooraf was er al grote twijfel in het peloton of het ijs achterop het grote meer wel geschikt was voor een eerlijk en mooi verloop van de wedstrijd.

Om half 8 klonk dan ook het startschot en het was dan afwachten hoe het ijs zich zou houden. De nacht vooraf had het niet gevroren en iedereen hield zijn hard vast. Al vroeg in de wedstrijd gingen Molenaar en Tessa Snoek op avontuur. De Koga dames reden lekker achterin het peloton en hielden zich in de openingsfase rustig.

VRA170201_AEW_2249

Al snel bleek dat er op het grote meer nauwelijks te schaatsen was. De valpartijen stapelden zich op en ook de Koga dames kwamen diverse keren in aanraking met het ijs. De koploopsters liepen beetje bij beetje uit en het peloton bleef gesloten in de achtervolging.

VRA170201_AEW_4316

De koploopsters stapten bij 100km van het ijs en de wedstrijd kon weer opnieuw beginnen. Dan schiet het peloton in gang en dan komt de gehele Koga ten val en moeten ze in de achtervolging. Britt verzet veel werk en weet onze kopvrouwen weer van voren te brengen. Dan ontstaat er een grote kopgroep van 26 dames waarbij Carla ook aanwezig is. Ook Daniëlle weet ondanks een val toch weer de sprong naar de kopgroep te maken.

Britt moet helaas na 125 km de strijd staken nadat ze enorm veel werk voor de ploeg had gezet. Anneke heeft dan inmiddels ook een pas op de plaats moeten maken maar weet een mooi groepje te vinden. Anneke mag na 150km sprinten en weet nog een nette 34e plaats te behalen door overtuigend de sprint te winnen.

VRA170201_AEW_3004

Wat er dan gebeurt is niet meer te beschrijven. Daniëlle komt zwaar ten val en moet zwaar gehavend de wedstrijd hervatten maar moet daardoor de koplopers laten gaan.

VRA170201_AEW_3260

Ook voor Carla gaat het lichtje uit en ze komt niet meer vooruit in het sneeuwijs achterop het grote meer. Daniëlle weet op pure wilskracht ondanks diverse kneuzingen en blauwe plekken alsnog een nette 15e plaats te behalen. Carla komt helemaal op als 22e over de streep.

VRA170201_AEW_4475

VRA170201_AEW_4483

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.